LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

Forțele ruse se străduiesc să găsească locuri de adăpostire a trupelor în zonele ocupate ale Ucrainei și au început să „ceară” civililor să ofere locuințe.

Foto: Shutterstock

UPDATE 06.35 Autoritățile de ocupație ruse din toată Ucraina ocupată au marcat data de 1 ianuarie 2023 ca dată de încheiere pentru circulația hrivnei. Autoritățile vor cere rezidenților să facă plăți în ruble din acel moment înainte.

UPDATE 06.20 Forțele ucrainene au înregistrat, probabil, câștiguri recente în nord-estul regiunii Harkiv, ca parte a operațiunilor de contraofensivă în curs. Statul Major ucrainean a indicat pe 5 decembrie că forțele ruse au bombardat poziții ucrainene în apropiere de Tavylzankha, Bohdanivske și Lyman Pershyi (toate la aproximativ 50 km nord-vest de Svatove și 15 km sud de granița internațională), indicând că trupele ucrainene au făcut probabil progrese limitate în această zonă. Ministerul rus al Apărării (MOD) a indicat, de asemenea, din neatenție, că trupele ucrainene au preluat controlul asupra Kyslivka (25 km nord-vest de Svatove), susținând că loviturile rusești au vizat un post de comandă ucrainean din Kyslivka pe 5 decembrie. Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au continuat să atace pozițiile rusești la nord-vest de Svatove între 5 și 6 decembrie.

image

Forțele ruse au continuat să se apere împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene și au efectuat atacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 5 și 6 decembrie. Șeful regiunii Luhansk ucrainene, Serhiy Haidai, a raportat pe 5 decembrie că trupele ruse încearcă să-și mențină pozițiile pe toată durata Linia Svatove-Kreminna în timp ce pregătesc poziții de rezervă defensive în Starobilsk (50 km est de linia Svatove-Kreminna). Haidai a notat, de asemenea, pe 6 decembrie, că forțele ruse din această zonă au avut timp suficient pentru a pregăti linii defensive eșalonate și au minat puternic teritoriul înconjurător pentru a complica progresele ucrainene. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte de-a lungul liniei Svatove-Kreminna lângă Raihorodka (11 km sud-vest de Svatove), Ploshchanka (15 km nord-vest de Kreminna), Chervonopopivka (5 km nord de Kreminna), Zhytlivka (3 km nord de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) între 4 și 6 decembrie. Bloggeri ruși au remarcat că elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă operează lângă Svatove.

UPDATE 05.36 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul localității Bakhmut pe 5 și 6 decembrie, dar nu au reușit să încercuiască orașul. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se concentrează pe îmbunătățirea pozițiilor lor tactice în jurul Bakhmutului și au efectuat atacuri la sol în Bakhmut; la nord de Bakhmut, în Bilohorivka, Soledar, Berestove, Verkhnokamianske, Bakhmutske și Andriivka; și la sud de Bakhmut în Opytne, Kurdyuimivka, Yakovlivka și Klishchiivka pe 5 și 6 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhiy Cherevaty, a declarat pe 5 decembrie că zona Bakhmut se confruntă în prezent cu cele mai intense bătălii pe linia frontului, dar că forțele ucrainene își păstrează apărarea și provoacă pierderi maxime forțelor ruse.

Surse ruse au susținut că trupele ruse au făcut câștiguri marginale în jurul Bakhmut pe 5 și 6 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Republicii Populare Donețk (DNR), Daniil Bezsonov, a susținut că forțele Wagner avansează în zona Bakhmut, provocând pierderi majore forțelor ucrainene. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Kurdyumivka (la 13 km sud-est de Bakhmut) pe 6 decembrie, ducând la pierderi grele ucrainene. Bloggeri ruși au susținut pe 5 și 6 decembrie că forțele Wagner au străpuns apărarea ucraineană în jurul Opytne (la 4 km sud de Bakhmut) și la sud-est de Bakhmut și încearcă să stabilească controlul asupra așezării, dar finanțatorul Wagner Yevgeniy Prigozhin a respins aceste afirmații pe 6 decembrie.Bloggeri ruși au susținut că luptele din jurul Soledar (la 13 km nord-est de Bakhmut), Bakhmut, Opytne, Klishchiivka și Kurdyumivka (toate trei la 14 km sud de Bakhmut) sunt feroce. Fostul ministru al Securității DNR, Alexander Khodakovski, a remarcat că rușii nu au avantajul de surprinde forțele ucrainene Bakhmut așa cum făcuseră în timpul asediului lui Mariupol din martie. Khodakovski a susținut că forțele ruse fac progrese marginale în jurul Bakhmutului, dar a remarcat că structura frontului și rezistența de luni de zile a Ucrainei împiedică forțele ruse să obțină succese pe scară largă în direcția Bakhmut.

Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 5 și 6 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Marinka (30 km sud-vest de Avdiivka), Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka) și Krasnohorivka. (la aproximativ 28 km sud-vest de Avdiivka) pe 5 și 6 decembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene de la Marinka pe 6 decembrie și mai multe surse ruse au împărtășit imagini video care pretind că arată forțele ruse în pozițiile ucrainene capturate în Marinka pe 5 și 6 decembrie. O sursă rusă a distribuit înregistrări video ale Brigăzii 100 a Miliției Populare DNR în direcția Nevelske, la sud-vest de Avdiivka, pe 6 decembrie. Șeful regiunii Donețk ucrainene, Pavlo Kyrylenko, a raportat că forțele ruse au bombardat Avdiivka pe 5 decembrie, iar surse ruse au susținut că forțele ruse, inclusiv artileria din Corpul 1 al armatei DNR, au bombardat pozițiile ucrainene în Avdiivka pe 6 decembrie. Kyrylenko a mai raportat că forțele ruse au bombardat Kurakhove și Hostre, la vest de Krasnohorivka, pe 5 decembrie. Ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kiselev, a susținut că forțele ruse au tras asupra pozițiilor ucrainene din Pervomaiske (la aproximativ 28 km sud-vest de Avdiivka) și Krasnohorivka pe 5 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact în această zonă.

image

UPDATE 05.05 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul Donețkului și estul oblast ului Zaporijia pe 5 și 6 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat un atac aerian lângă Vuhledar pe 5 decembrie. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Volodymyrivka, la sud-est de Vuhledar și Novodarivka, la granița de est a Oblastului Zaporijia, pe 6 decembrie. Kiselev a susținut că forțele ruse au lovit concentrări ucrainene în Zolota Nyva, la vest de Vuhledar, pe 5 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat bombardamentele intense de-a lungul liniei de contact în vestul Donețk și estul oblast Zaporijia.

UPDATE 04.52 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în estul Oblastului Herson pe 5 și 6 decembrie. Forțele ruse au bombardat malul de vest (dreapta) al râului Nipro, inclusiv orașul Herson și împrejurimile sale. Surse ruse și ucrainene au declarat că forțele ucrainene au bombardat zone de pe malul de est (stânga) al râului Nipro, inclusiv Hola Prystan (la 11 km sud-vest de orașul Herson pe autostrada R57 orașul Herson-Armiansk) și Tavriisk (doar la est de Nova Kakhovka).

image

UPDATE 04.16 Forțele ruse au continuat să vizeze așezările din prima linie și infrastructura energetică din sudul Ucrainei în 5 și 6 decembrie. Surse ruse și ucrainene au declarat că forțele ruse au vizat infrastructura din Cherkasy, Dnipropetrovsk (inclusiv Kryvyi Rih), Herson, Mykolaiv, Odesa și Zaporijia. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact la vest de Hulyaipole, regiunea Zaporijia, împotriva Nikopol și Marhanets, regiunea Dnipropetrovsk și împotriva Ochakiv, regiunea Mykolaiv pe 5 și 6 decembrie.

UPDATE 03.29 Foarte probabil, autoritățile ruse desfășoară o operațiune de informare pentru a-i convinge pe ruși de securitatea și integritatea podului peste strâmtoarea Kerci în urma reparațiilor la trava podului. Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a anunțat pe 5 decembrie că autoritățile ruse au finalizat reparațiile la toate cele patru trave de drum ale podului peste strâmtoarea Kerci, în urma unui atac asupra podului în septembrie. Presa rusă și bloggerii au difuzat imagini cu președintele rus Vladimir Putin însuși care conduce peste pod, probabil într-un efort de a convinge rușii că podul este suficient de stabil și sigur pentru Putin și, prin urmare, pentru restul populației.

UPDATE 02.50 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a negat pe 5 decembrie zvonurile potrivit cărora Rusia se pregătește să se retragă din sau să transfere controlul centralei nucleare Zaporijia (ZNPP) către un alt actor. Zakharova a susținut, de asemenea, în mod explicit că Rusia este singurul operator sigur al ZNPP. Zakharova a răspuns la declarația din 2 decembrie a directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, conform căreia s-au înregistrat progrese serioase în negocierile privind stabilirea unei zone de siguranță și securitate în jurul ZNPP. Cu toate acestea, după cum a raportat anterior ISW, mass-media rusă, bloggerii, și oficialii de ocupație de nivel scăzut au perpetuat de mult timp zvonurile despre o contraofensivă ucraineană care ar putea amenința pozițiile ruse din ZNPP și din vestul mai larg al Oblastului Zaporijia într-un mod care stabilește condiții de informare (intenționat sau altfel) pentru o potențială retragere a Rusiei din ZNPP. Declarațiile lui Zakharova din 5 decembrie sugerează că forțele ruse în prezent nu intenționează să se retragă din ZNPP, dar o pot face dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții, cum ar fi pozițiile sigure în vestul Oblastului Zaporijia și recunoașterea de facto AIEA a suveranității Rusiei asupra centralei. Declarația lui Zakharova indică, de asemenea, că dezmințirile Kremlinului din 28 noiembrie ale acelorași zvonuri nu au reușit să înăbușe această narațiune.Declarațiile lui Zakharova din 5 decembrie sugerează că forțele ruse în prezent nu intenționează să se retragă din ZNPP, dar o pot face dacă anumite condiții – cum ar fi pozițiile sigure în vestul Oblastului Zaporijia și recunoașterea de facto AIEA a suveranității ruse asupra centralei.

UPDATE 01.27 Centrul de Rezistență al Ucrainei a raportat pe 6 decembrie că recrutorii companiei militare private Wagner (PMC) au început să recruteze prizonieri din teritoriile ucrainene ocupate și să-i trimită pe linia frontului fără antrenament. ISW a raportat anterior despre dificultățile Rusiei de a controla mercenarii recrutați din închisorile din Rusia. Statul Major ucrainean a declarat că un grup de 21 de soldați conduși de ruși, inclusiv 13 prizonieri, staționați în raionul Verkhnyotoretsky, regiunea Donețk, au dezertat ca grup la 30 noiembrie. Actori nespecificați i-au eliminat pe toți dezertorii înainte de 5 decembrie. Ofițerii PMC Wagner se vor confrunta aproape cu siguranță cu dificultăți egale sau mai mari în controlul prizonierilor eliberați din Ucraina ocupată.

UPDATE 00.44 Serghei Aksyonov, a anunțat că Crimeea va funcționa sub un nivel ridicat (galben) de conștientizare a amenințărilor teroriste, cu protocoale de securitate îmbunătățite nespecificate, în perioada 7 decembrie - 22 decembrie, în ciuda continuării sezonului turistic de iarnă din Crimeea. Centrul de Rezistență din Ucraina a raportat pe 6 decembrie că un presupus partizan a plantat explozibili la intrarea în reședința unui colaborator rus din Melitopol, acțiune care l-a trimis pe bărbat la spital. Adjunctul administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ruse au descoperit un depozit de arme, muniție și uniforme ucrainene în Melitopol ocupat, regiunea Zaporijia. Surse ucrainene au raportat jafurile rusești deghizate în percheziții în cooperativele de garaje din Berdyansk, regiunea Zaporizhia,

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse se pare că cer civililor ucraineni să cazeze soldații ruși. Centrul de Rezistență al Ucrainei a arătat pe 5 decembrie că forțele ruse se străduiesc să găsească locuri de adăpostire a trupelor în zonele ocupate ale Ucrainei și au început să „ceară” civililor să ofere locuințe.Statul Major ucrainean a raportat că soldații ruși mobilizați au început să se cazeze în case private din Starobilsk, regiunea Lugansk. Centrul de Rezistență al Ucrainei a identificat cazuri în și în regiunile Herson și Zaporijia în care forțele ruse au ocupat școli și spitale pentru a satisface nevoile de locuințe și medicale ale soldaților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...